Kem Gözlere Şiş

Derneğimiz tarafından 2014 yılında hayata geçirilen Kem Gözlere Şiş projesi ile dijital gözetime karşı farkındalık yaratmayı amaçladık. Düzenlediğimiz atölyeler ve kemgozleresis.org.tr internet sitesi aracılığı ile kullanıcıların internette güvenli gezinebilmesi ve mahremiyetlerini koruyabilmeleri için bilgi sunmaya çalıştık.

Dijital gözetim ve hak ihlallerinin arttığı bir dönemde Alternatif Bilişim Derneği olarak Kem Gözlere Şiş projesini hayata geçirdik. Proje kapsamında Türkiye’nin çok sayıda ilinde dijital gözetime karşı farkındalık yaratacak etkinlikler, paneller düzenledik. İnternet kullanıcıların mahremiyetlerini koruyabilmelerini sağlamak için kemgozleresis.org.tr internet sitesini hayata geçirdik. Sitede kullanıcıların masaüstü ve mobil cihazlarında mahremiyetlerini koruyabilecekleri çeşitli araçların kullanımını adım adım anlattık.

Kem Gözlere Şiş internet sitesinden ekran görüntüsü.

Proje Linux Kullanıcıları Derneği ve İnternet Teknolojileri Derneği tarafından desteklendi.

Kem Gözlere Şiş çalışmasında “Bilgi ve iletişim teknolojilerinin şirketler ve devletler tarafından kötüye kullanılması, kullanıcıların bilinçsiz pratikleri kişisel verilerimizin güvenliğini ve mahremiyetimizi tehdit ediyor. Fakat aynı teknoloji çözümleri de beraberinde getiriyor.” vurgusunda bulunduk. “Bu projenin amacı bizleri gözetleyen “kem gözlerden” korunmak için bazı pratik bilgiler vermek ve bu konuda duyarlı bir topluluk oluşturmaktır.” dedik.

Kem Gözlere Şiş projesi kapsamında 2014 yılında Ankara’da 3 gün süren “Dijital Gözetime Karşı Farkındalık ve Kem Gözlere Şiş” etkinliği düzenledik.

Alternatif Bilişim, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen “Dijital Gözetime Karşı Farkındalık ve Kem Gözlere Şiş” Etkinlikleri 27-28-29 Kasım 2014 tarihlerinde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi ATK Sanat Evinde hayata geçti. Etkinlik kapsamında film okumaları, paneller ve atölye gerçekleştirdik.