Hakkımızda
Alternatif Bilişim Derneği, dijital haklar, özgür internet, kitlesel gözetim konularında çalışan bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz 31 Aralık 2010 tarihinde çalışmalarına başlamıştır. Alternatif Bilişim Derneği 2014 yılından bu yana Avrupa Dijital Haklar Örgütü EDRI‘nin tam üyesidir.
Alternatif Bilişim Derneği tüzüğünde belirtildiği üzere, bilişim (bilgi ve iletişim) teknolojilerinin özgürce kullanılmasını savunan ve bilişim sektörüyle ilgilenen kişileri bir araya getirir.
Bilgi ve İletişim teknolojilerini üreten, yeniden üreten, kullanan, mühendis, tekniker, avukat, gazeteci, sanatçı, bilim insanı, yazar, sosyolog, tasarımcı, reklamcı, grafiker, webmaster, sosyal ağ yöneticisi, çalışan işçi ya da işsiz, öğrenci ve daha bir çok türden mesleklere mensup insanlardan oluşur. Bu alandaki uzman akılla kendini sınırlamaz. Çünkü bilimsel ve teknolojik üretimler gerçekte onu kullananlar içindir. Uzman aklın her müdahalesi, onu kullananlar üzerinde sosyal ve siyasal sonuçlara yol açar. Dolayısı ile etkilenirler ve bu yüzden kritik etmeye hakları vardır.
Alternatif Bilişim Derneği uzmanlar ile uzmanların ürettiklerini kullananları bir araya getirir, uzmanı sosyal akılla, kullanıcıları da teknik akılla tanıştırır.
EDRI (European Digital Rights / Avrupa Dijital Haklar Örgütü) 20 farklı Avrupa ülkesinden, 41 dijital hak temelli çalışan kuruluşun üyesi olduğu bir birliktir. Alternatif Bilişim Derneği 2014 yılından bu yana EDRI’nin tam üyesidir.
Kişisel mahremiyet, internet/ağ özgürlüğü, veri koruma gibi alanlarda dijital ekosistemde ve Avrupa Komisyonu nezdinde hak savunuculuğu yapan EDRi, üyeleriyle birlikte önümüzdeki yıllarda temel olarak, mahremiyet, dijital gözetim, net tarafsızlığı ve telif reformu alanına odaklanmayı planlamaktadır. Birlik, aynı zamanda trans-Atlantik ağı ve savunuculuğu çalışmalarıyla dijital özgürlükler ve sivil hak savuculuğu alanında bilgisine danışılan yapısıyla küresel etkiye sahiptir.